Yanık Tedavisi
2 derece yanıklarda çocuklar da %10 erişkinlerde %20'nin üzerinde yanıklar hastanede yatırılarak tedavi edilmelidir.Yanık yüzeysel alanı ne olursa olsun 3 derece yanıklar mutlaka yanık merkezlerine götürülmelidir. (3 derece yanığı anlamak için yanıklı sahaya bir iğne batırılması ile ağrının olmaması yanığın 3 derece yanık olduğunu gösterir.Çünkü sinir uçlarıda tahrip edilmiştir.) Elektrik yanıkları ve solunum yolu yanıklarıda hastane tedavisi gerekir.
Yanıklı hastalar ayrıca doktora yanığın derecesi ve ne kadar alanın yanıklı olduğu şeklinde sorular yöneltmektedirler. Biz hastalarmıza yanıkta 9'lar formülünü yanında daha basit bir yöntem tarif ediyoruz: “Yanık sahasının üzerine elin önyüzü (palmer kısmı) konularak bunun %1 olduğu kabul edilir.Yani 3 el ayası genişliğinde bir alan yanmışsa %3'lük bir alan yanmış demektir.
Yukarıdada ifade ettiğim gibi bir yanıkta iz-cilt defekti skar dokusu oluşabilir.Mutlaka ifade edilmelidir ki yanığınız basit, kesinlikle iz kalmaz demek hekimi ileride büyük sıkıntalara sokar.
Yanıkta pansuman: Hemen hemen bütün hastalarımızda (özellikle direkt müracaatlarında) görmekteyiz ki hasta yanık yarasını sarmadan veya sardırmadan gelmektedir.Nedenini sorduğumuzda yanık yarasının sarılmayacağını ifade etmektedirler.Bizde kendilerine hastanede özel bir ortam hazırlanmadığı sürecinde yanık mutlaka steril örtülerle (suni örtüler veya vazelin emdirilmiş gazlı bez örtülerle sarılacağını söylüyoruz ve bunu bu şekilde uyguluyoruz.Yara kontamine yani infekte değilse pansumanın sık değiştirilmesi (ağrı ve oluşacak epitelizasyonun zarar görmemesi için) önermiyoruz.
Yanık Arşivimizden...
Bilgilendirmek amacı ile Resimler.