Yanık Komplikasyonları
Yanık; Dikkat-çok iyi takip-tecrübe isteyen bir olgudur.Yanıklı hastanın çok iyi takip ve izlenmesi ile yanık izi ya hiç olmaz ya da çok az olur.
Yanıklı hastalarımızın bize sık sordukları sorulardan bir tanesi de, alternatif tıpla tedavi yöntemleriyle ilgili olmaktadır. Yaraya elma suyu, yumurta jeli, yoğurt, salça gibi...maddelerin tatbik edilmesini tavsiye edip etmediğimiz sorularına bunların modern tıpta yer almadığını çok eski yıllarda bu imkanlar olmadığından tatbik edildiklerini biliyoruz diyerek onları caydırıyoruz.Böylece onların beynindeki düşünceleri şüpheden kurtarıyoruz.
Ayrıca bazı hastalarda 2 ve 3. derece yanığın karakteristiği olan sıvı dolu keseciklerin-bullerin soyulması gerekmektedir. Çok küçük bullerin soyulması gerekmez. Bünye onu absorbe edebilir. Yanık yavaş genellikle 72 saat ilerleyici karakter gösterir. İyi tedavi ile toparlanma süreci başlar.
Diğer karşılaştığımız bir önemli sorun alt ve üst extremide (kol-bacak ayak yanıklarında) şahıs bunları şiddetle hareket ettirmekte ayaklarının üzerine basarak adeta günlük işlerini yapmaya çalıştıklarını müşaade ediyoruz. İşte bu durumda ilgi uzuvlarda aşırı şişlikler (ödem-cilt altı doku şişmesi, sellülitler, lenfanjitler) görüyoruz. Bu uzuv yanıklarında kesinlikle hareketin kısmen kısıtlanmasından yanayız.Kesin istiharatlar vererek (yani o uzvun hareketsizliğini sağlamaktır), iyileşmeyi hızlandırılır. Yanık alanı eklemler üzerinde ise kontrollü hareketlere müsaade ediyoruz.